Banner

Vrije radicalen en antioxidanten, huh!?

Vrije watte?

We horen het allemaal wel, "het schadelijke effect van vrije radicalen" en "we moeten deze crème kopen want daar zitten antioxidanten in".

Maar wat wil dit nu zeggen? Wat zijn die vrije radicalen en wat is het nut van antioxidanten in een crème?

Vrije radicalen

Wel, laten we beginnen bij het begin: wat zijn vrije radicalen?

Om te kunnen begrijpen wat vrije radicalen zijn moeten we een klein stukje chemie bovenhalen.

Ons lichaam is opgebouwd uit miljarden cellen. Al deze cellen zijn op hun beurt opgebouwd uit atomen. Atomen kan je vereenvoudigd voorstellen aan de hand van een bolletje, de kern, met daarrond meerdere kleine bolletjes, de elektronen, die zich in een cirkel rondom deze kern bewegen. De kern heeft een positieve lading terwijl de elektronen een negatieve lading hebben. Een atoom in normale toestand is een atoom waarbij er een balans is tussen deze ladingen, dus net zoveel positieve als negatieve energie.

Vrije radicalen zijn ook atomen maar hebben het probleem dat ze een elektron te kort komen. Het atoom bevindt zich daardoor in onbalans. Om deze onbalans op te lossen gaan de vrije radicalen een elektron stelen van onze gezonde atomen in onze gezonde cellen.

Dit heeft als gevolg dat onze gezonde cellen stuk gaan en dus niet goed meer kunnen functioneren. Hierdoor loopt er van alles fout bij de celdeling en gaan deze cellen muteren. In het ergste geval kan dit zelfs kanker veroorzaken!

Antioxidanten

Het goede nieuws is dat er een oplossing bestaat om deze vrije radicalen te liquideren, namelijk: antioxidanten! Deze laatste gaan op zoek naar onze eigen cellen die een elektron te kort komen en gaan op hun beurt elektronen pikken van de vrije radicalen en teruggeven aan onze cellen. Daarna gaan ze de vrije radicalen door een chemisch proces vernietigen.

Hoe ontstaan deze vrije radicalen?

Ons eigen lichaam maakt zelf een deel vrije radicalen aan die we nodig hebben voor ons immuunsysteem. Deze vrije radicalen zijn beperkt aanwezig en ons lichaam heeft ze onder controle. Maar er komen ook heel erg veel vrije radicalen van buitenaf in ons lichaam terecht! Te veel! Ons lichaam kan deze niet zelf beheersen en bestrijden. Vrije radicalen komen in ons lichaam terecht door pollutie in de lucht, sigarettenrook, bepaalde voeding, alcohol,…

Doordat er zoveel extra vrije radicalen van buitenaf in ons lichaam terecht komen is het noodzakelijk dat we ook antioxidanten van buitenaf toevoegen.

Voor onze huidcellen te beschermen is het dus inderdaad belangrijk om producten te gebruiken met antioxidanten in. Vitamine C is in de cosmetica hét belangrijkste voorbeeld van een antioxidant!

Graag meer weten? Contacteer mij vrijblijvend!

Be your own kind of beautiful

Puur-C
Meerlaarstraat 109 bus 3
2430 Vorst-Laakdal
Telefoon: +32 472 27 92 18

Maak een afspraak
Parkeren op de stoep voor het gebouw is niet toegestaan, maar er zijn ruim voldoende plaatsen in de nabije omgeving van het salon.
Privacy|Schoonheidssalon Puur-C