Banner

Het verschil tussen UVA en UVB stralen

Waar moet ik op letten bij de aankoop van zonneproducten?

Iedereen heeft wel al eens gehoord van UV stralen en iedereen weet dat ze van de zon afkomstig zijn. Maar wist je ook dat UV straling voor ultraviolette straling staat? De golflengte van deze straling ligt net buiten het zichtbare licht, voorbij de kleur violet, vandaar de naam "ultra"-violet. Deze UV stralen worden naargelang de golflengte onderverdeeld in drie categorieën: UVA, UVB en UVC. Belangrijk is hier om te weten dat alle UV stralen schadelijk zijn voor jouw huid.

UVC straling zijn het meest gevaarlijk en zijn zéér schadelijk voor jouw huid en ogen. Gelukkig voor ons worden deze stralen tegengehouden door de ozonlaag en komen dus niet tot bij ons.

De UVB stralen zijn de reden dat we ons allemaal in de zomer moeten insmeren om te voorkomen dat we verbranden. Deze zorgen voor de mooie kleur die we allemaal maar al te graag willen, maar zorgen er jammer genoeg ook voor dat jouw huid kan verbranden.

Als laatste hebben we dan ook nog de UVA stralen, wat doen die dan juist?
Deze UVA stralen dringen dieper in de huid en gaan daar schade berokkenen wat ervoor zal zorgen dat jouw huid sneller zal verouderen. Bovendien zijn dit ook de stralen die de pigmentcellen in onze huid triggeren, wat er op zijn beurt voor zorgt dat je pigmentvlekken kunt krijgen.

Hieronder zie je het schokkende effect van UVA stralen over een lange periode.

Zonbeschadiging vrachtwagenchauffeur

Deze foto is van een vrachtwagenchauffeur die 28 jaar lang op de baan is geweest waardoor de ene helft van zijn gezicht meer werd blootgesteld aan UVA straling dan de andere helft.

Het grote gevaar van UVA stralen is dat ze in tegenstelling tot UVB stralen door de wolken en door glas dringen. Dit wil zeggen dat UVA stralen ook op bewolkte dagen of wanneer je in de auto (of vrachtwagen) achter het raam zit, jouw huid beschadigen. Dit is dan ook de reden waarom het belangrijk is dat je minstens vanaf maart tot oktober (maar liefst heel het jaar door) elke dag een goed zonneproduct gebruikt.

UVA en UVB kan je makkelijk van elkaar onderscheiden als volgt:

UV-B = Burn: dit wil zeggen verbranden.
UV-A = Aging: dit wil zeggen verouderen.

Een goed zonneproduct zal jouw huid zowel tegen UVA als UVB stralen beschermen.

En dan komt de volgende vraag...

Welke SPF moet je gebruiken?

Misschien moet ik eerst vertellen wat SPF juist betekent.
SPF staat voor "Sun Protection Factor". Dit is de factor die vertelt hoelang je in de zon kan zitten zonder te verbranden. Als je een SPF van 30 neemt, kan je 30 keer langer in de zon zitten zonder te verbranden dan wanneer je geen factor gebruikt.

Er bestaan veel verschillende zonnefactoren, van SPF 15 tot 50, maar we spreken pas van een goede zonnefactor vanaf factor 30. In een dagcrème zit vaak ook een zonnefactor, maar meestal gaat deze niet hoger dan SPF 15 of 20. Na het lezen van deze blog is het je waarschijnlijk wel duidelijk geworden dat deze factor écht niet voldoende is...

Wat ik ook vaak hoor is dat we in de ochtend wel allemaal netjes onze factor smeren, maar de rest van de dag niet meer, tenzij dat we echt gaan zonnebaden of een dagje naar zee gaan. Helaas is één keer per dag insmeren niet voldoende.
Zorg ervoor dat je toch zeker om de 2 uur jouw zonnefactor aanbrengt. Of toch zeker vlak voordat je naar buiten gaat, bv. na het werk of tijdens jouw lunchpauze in het zonnetje.

Met een goede huidbescherming kan je zorgeloos genieten van het zonnetje op jouw snoet 🌞!

Zonneproducten van Germaine de Capuccini

Ik help jou naar een stralende en gezonde huid

MedexInClinic CosmeticsGermaine de CapucciniRoyx ProAbstract
Puur-C
Doelstraat 30
3540 Herk-de-Stad
BTW: BE0712.551.211
Telefoon: +32 472 27 92 18
E-mail: info@puur-c.be
Maak een afspraak
Er is voldoende parkeergelegenheid aan het salon.
Privacy|Schoonheidssalon Puur-C